Свет 21. ноември 2020. / 18:26

Биткоинот е на прагот да ја надмине границата од 19000 долари за еден токен

Биткоинот е на прагот да ја надмине границата од 19000 долари за еден токен

Се очекува, наскоро Биткоинот да ја пробие и вредноста од 19.000 долари или 1 милион денари за 1 токен.

Во моментов, дигиталната валута се тргува за 982,892.85 Македонски денари.

Биткоинот често се нарекува и дигитално злато. Некои врвни стратези во најголемите светска фирми за управување со средства вели дека оваа криптовалута може еден ден да го замени златото како безбедна инвестиција.

„Дали мислам дека тоа е издржлив механизам што во голема мера може да го заземе местото на златото? Да, знам, бидејќи е многу пофункционален од златната шипка“, рече Ридер

Потврдата на компанијата BlackRock, која управува со средства од скоро осум милијарди долари, е последниот знак за потврда на биткоинот од главниот финансиски свет, пишува Си-Ен-Ен.