Свет 05. декември 2020. / 08:30

Бил Гејтс: Следните четири или пет месеци ќе бидат доста тешки

Бил Гејтс: Следните четири или пет месеци ќе бидат доста тешки

Бил Гејтс, коосновач на „Мајкрософт“ и еден од најбогатите луѓе во светот, очекува дека состојбата во САД ќе се нормализира до пролетта следната година по пандемијата на коронавирус.

Тој повторно повика на почитување на епидемиолошките мерки.

„Следните четири или пет месеци ќе бидат доста тешки, освен ако навистина не го сфатиме сериозно нашето однесување“, рече Гејтс.

Тој посочи дека само соодветно однесување може да придонесе за сузбивање на пандемијата. Тој истакна дека затоа е потребно дополнително да се намали бројот на физички контакти и да се носи заштитна маска.

Тој верува дека медицинските третмани и, како што рече, неверојатните вакцини ќе ја подобрат состојбата.

„До пролет, бројот на заразени во САД ќе биде таков што ситуацијата ќе започне драматично да се менува и ќе се вратиме во нормала“, рече тој.

Се надева дека луѓето кои се во дилема дали да примат вакцина за коронавирус ќе бидат поохрабрени по податоците за позитивните искуства и дека тоа навистина помага.