Свет 06. август 2020. / 21:30

Беше шампион на пазарот со фотографии: Сега Кодак станува фармацевтска компанија

Беше шампион на пазарот со фотографии: Сега Кодак станува фармацевтска компанија

Американската компанија „Кодак“, некогашен  шампион на пазарот на фотографија, повторно се буди, но сега како фармацевтски производител што ќе им помогне на Американците во борбата против короната криза.

Акциите  на „Костур Истман Кодак“ , оваа недела   скокнаа на пазарната вредност од скоро 2 милијарди американски долари , откако компанијата доби владин заем за да помогне во производството на состојки користени во клучните генерички лекови за борба против коронавирусот.

Вредноста на компанијата се искачи на 1,99 милијарди американски долари во Њујорк, од скромни 100 милиони долари по затворањето во петокот.