Свет 07. јануари 2021. / 23:45

Белата куќа го осуди „ужасното“ насилство во Капитол

Белата куќа го осуди „ужасното“ насилство во Капитол

Прес секретарката на Белата куќа, Кејли Мекенани, во четвртокот изјави дека „насилството што го видовме вчера во Капитолот на нашата нација беше ужасен, репресивен и неетички за американскиот начин. Ние го осудуваме тоа – претседателот и оваа администрација – во најсилните можни форми“.

Таа додаде дека „оние што го прекршиле законот треба да бидат гонети“ и ги нарече оние кои упаднаа во Капитол „група насилници кои ги поткопуваат легитимните права од Првиот амандман на илјадници кои дојдоа мирно нивниот глас да биде слушнат во главниот град на американската нација“.

Мекенани, исто така, ги нарече упаѓачите во Конгресот „спротивно на сè за што се залага оваа администрација“.