Свет 10. ноември 2020. / 15:19

Австрија го ограничи работното време на продавниците до 19 часот

Австрија го ограничи работното време на продавниците до 19 часот

Aвстрија донесе нова строга мерка во борбата против коронавирус.

Од среда, сите продавници во Австрија ќе бидат отворени само до 19 часот. Исклучок се бензинските пумпи, автоматите и продавниците на станиците и аеродромите кои немаат повеќе од 80 квадратни метри продажна површина, објави австриското Министерство за здравство, предводено од министерот Рудолф Аншобер.

Министерството наведува дека ограничувањето на работното време има за цел пазарувањето да може да се изврши навремено пред да стапи забраната за излегување на улица, со цел минимизирање на движењето на луѓето навечер и навечер.

Австријците наведуваат дека со оваа мерка планираат да постигнат натамошно намалување на сите социјални контакти кои не се потребни.

Полицискиот час во Австрија стапи на сила минатиот вторник. Забрането е излегување на улица од 20 до 6 часот наутро, а австрискиот канцелар Себастијан Курц објави дека земјата оди во нова блокада поради последиците од зголемувањето на бројот на заболени од коронавирус.