Свет 27. јануари 2021. / 11:35

Австрија ги замрзна надоместоците за невработеност за над 90.000 луѓе

Австрија ги замрзна надоместоците за невработеност за над 90.000 луѓе
(Symbolfoto)

Пандемијата на коронавирусот минатата година во Австрија не само што доведе до силно зголемување на бројот на невработени, туку и до намалување на слободните работни места, што исто така предизвика намалување на бројот на укинувања на надоместоците за невработеност или социјалните надоместоци.

Службата за вработување (АМС) минатата година ги „замрзна“ бенефициите за невработеност за вкупно 93.199 лица, што е за 36,02 проценти помалку отколку во 2019 година.

Околу 46 проценти од одлуките за укинување на помошта се поврзани со злоупотреба и одбивање на работа, односно дополнително образование.

Во 24% од случаите, санкциите беа применети поради непојавување во контролниот термин во АМС.

Бројот на оние кои лани биле без работа барем еден ден достигна еден милион, додека бројот на пријавени слободни работни места беше само 329.449.