Свет 10. март 2021. / 18:30

Авганистан забрани ученички постари од 12 години да пеат на јавни настани

Авганистан забрани ученички постари од 12 години да пеат на јавни настани

Авганистанското Министерство за образование донесе одлука со која се забранува ученички постари од 12 години да пеат на јавни настани, јави ДПА.

Според денеска соопштената одлука, ученичките постари од 12 години нема да смеат да пеат на јавни церемонии, освен ако не се жени сите присутни на настанот. На девојчињата постари од 12 години исто така нема да им биде дозволено да бидат обучени од машки наставник по пеење.

Портпаролот на Министерството за образование ја потврди наредбата и дополни дека одлуката се однесува на сите 34 провинции во земјата.

Министерството сепак не се осврна на тоа зошто забраната важи само за девојчиња.

Ученици во Авганистан често пеат на церемонии или на официјални настани.

Правилото веднаш предизвика реакција од истакнати граѓански активисти во државата.