Свет 28. јануари 2021. / 22:43

Анални брисеви за тестирање на коронавирус ќе се воведат и во Европа

Анални брисеви за тестирање на коронавирус ќе се воведат и во Европа

Веста дека Кина започнала со анални брисеви како дел од тестирањето на коронавирус, одекна во Европската Унија, па затоа портпаролот на Европската комисија денеска одговори дали наскоро ќе се применуваат вакви методи во Европа.

Мислам дека сите сме заинтересирани лично за ова прашање, истакна портпаролот Ерик Мамер.

Неговиот колега Стефан де Кирмакер, пак, рече дека како и досега, ќе се следат препораките на професијата.

Тој објасни дека тестирањето е прашање на земјите-членки и дека Комисијата издава само препораки.

-Ние зависиме од стручните совети, па затоа мислам дека е најдобро да им го препуштиме прашањето на нив и да им дозволиме да видат кои се најдобрите пристапи, заклучил Де Кирсмакер.