Скопје 30. септември 2019. / 14:37

Започна уредувањето на плочникот на влезот пред ГТЦ

Започна уредувањето на плочникот на влезот пред ГТЦ

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, денеска го најави започнувањето на уредувањето на плочникот влезот на ГТЦ и градскиот плоштад, проект го објасни на денешната прес конференција.

-Ова е еден од најзапуштетните простори во централното градско подрачје, а во наредниот период ќе се одвиваат градежни активности што ќе значат целосно осовременување и целосен нов лик на овој простор. Тука е и местото каде што е родена Мајка Тереза која во 80-тите години го засадила дрвото во малото паркче, место што претходно беше продадено за да се изградат шпанските скали. Овде ќе ја покажеме различноста, со нов и модерен јавен простор што граѓаните го заслужуваат, изјави Шилегов.

Како што најавија од градот, пред ГТЦ, освен плочки од три вида, на површина од речиси 5 000 квадратни метри дополнително ќе бидат засадени 22 костени, ќе биде изведена патека за лицата со инвалидитет, а ќе биде поставена и соодветна урбана опрема со оптимален број клупи, корпи за отпадоци, осветлување и заштитни столбови.