Скопје 24. март 2020. / 15:21

Помош за немоќните: Над 2000 пакети со средства за дезинфекција ќе се дистрибуираат низ Скопје

Помош за немоќните: Над 2000 пакети со средства за дезинфекција ќе се дистрибуираат низ Скопје

Црвениот крст на Град Скопје од денеска почна со дистрибуција на дезинфекциски средства и заштитни маски и ракавици за немоќните лица над 60 години.

Информираат дека и од други градови каде Црвениот крст работи директно со немоќните и повозрасни лица  започната е дистрибусија на хуманитарните пакети.  Целта им е да се помогне на најранливите категории граѓани, односно лицата во трето доба кои се високо ризична категорија на граѓани.

-Со оваа активност ќе бидат опфатени повеќе од 2000 лица на територија на Град Скопје и други градови согласно приоритетите на листа на Црвениот крст, соопшти Црвениот крст.

Во пакетите има гел за дезинфекција, средство за дезинфекција на домот, антибактериски влажни марамчиња и заштитни маски и ракавици. Пакетите се од донација на Државната Лотарија од 700 илјади денари.