Регион 26. May 2018. / 16:46

Вучиќ: Не очекувајте многу подобро, ќе биде тешко!

Вучиќ: Не очекувајте многу подобро, ќе биде тешко!

“Гледате дека никој не реагира на изјавата на Ариф. Живееме во двоен свет на двојни стандарди”, изјавил претседателот на Србија Александар Вучиќ.

Спрема пишувањето на косовскиот лист Коха диторе, главниот преговарач во Приштина Авни Арифи истакнал дека прашањето за ЗСО не треба да биде од толкаво значење, бидејќи тоа е “само едно од 10 останати неспроведени теми”.

Запрашан да ја искоментира изјавата на Арифу, Вучиќ изјавил: “Знаеме дека албанската страна ништо нема спроведува по прашање на своите обврски од Бриселскиот договор, но Србија нема да се повлече”.

“Гледате дека никој не реагира на изјавата на Ариф. Мора да разберете дека живееме во свет со двојни стандарди. Така било така и ќе биде. Затоа наша желба е да се избориме за подобар статус и во тоа успеавме и зато ни стига писмо од Сирија, не примаат нас на запад… Немојте многу да се надевате, ќе биде тешко”, заклучил Вуќиќ.

На прашањето дали постои некој од Запад кој ќе каже дека Србија не е проблем, и јасно е дека Албанците не сакаат да формираат ЗСО, рекол дека знаат, но дека тоа никој не го интересира, особено оние кои го празнале Косово.

Укажал дека никој не реагирал на изјавата на координаторот за диалог Белград-Приштина .

“Своевремено Дејвид Макалистер беше фер па му рекол на албанскиот премиер Еди Рама, Србија да му направеше на некој албанец тоа што му е направено на Марко Ѓуриќ во Приштина, Вучиќ ќе беше обесен на сред ОН. Живее ме во двојни стандарди, нешто важи за нас нешто за нив. Така било и така ќе биде” , рекол Вичиќ.

Тој рекол дека наша желба е да се избориме за подобар статус во светот.

“Нивниот интерес е Косово да биде независно, а наше да го штитиме нашиот народ. Не очекувајте многу подобро, ќе биде тешко”, заклучил Вуќиќ.