Регион 08. декември 2019. / 19:00

Во Хрватска годишно се фрлаат повеќе од 300.000 тони храна

Во Хрватска годишно се фрлаат повеќе од 300.000 тони храна

Повеќе од 300.000 тони храна се фрла годишно во Хрватска, додека бројни здруженија и организации истовремено бараат да се разбуди солидарноста на граѓаните кон стотици гладни и бездомници, јавуваат хрватски медиуми.

Студијата неодамна објавена во меѓународното списание „Вејст менаџмент“ ги потврди претходно познатите податоци дека просечно 75 килограми храна по глава на жител се фрла годишно во Хрватска.

Надгледувани биле 115 хрватски домаќинства од мај до септември 2017 година и колку храна фрлаат. Кога тежината на фрлената храна се множи со бројот на жители, може да се заклучи дека само домаќинствата во Хрватска фрлаат најмалку 300.000 тони храна годишно.

Истражувачот Бранка Илаковац посочува дека 77 отсто од вкупната количина храна фрлена е на домаќинствата, додека околу 92 кг храна по глава на жител се фрлаат во Европа, од кои повеќе од половина се домаќинства.

Во Европа 88 милиони тони храна се фрлаат, а 1,3 милијарди тони храна ширум светот. Овошјето и зеленчукот – 46 проценти – сочинуваат скоро половина од вкупната количина фрлена храна во Хрватска, а потоа следат леб и колачи со девет проценти, компири со осум и месо со седум проценти, се вели во истражувањето.

Најмалку се фрлаат тестенини и ориз, млеко и млечни производи, четири проценти, риба и подготвени оброци по три проценти, колачи, бисквити и преработено овошје и зеленчук по два процента.