Регион 26. март 2020. / 11:11

Во Црна Гора 14 нови случаи на коронавирус

Во Црна Гора 14 нови случаи на коронавирус

Уште 14 лица се заразени со коронавирус во Црна Гора, со што бројот на заболени се искачи на 67, соoпшти Институтот за јавно здравје на Црна Гора.

Колку е опасен контактот зборува и податокот дека засега од само два увезени случаи произлегле 28 други. Еден случај почнал синџир на заболување кај 15, а другиот кај уште 13 луѓе“, соопшти ИЈЗ. Од таму навеле дека постои оправдана можност бројот на заразени да биде уште поголем.

Посебно внимание привлекла општината Тузи каде во еден ден биле регистрирани 15 нови случаи. Жителите се во карантин, а полицијата го контролира влезот и излезот. Се тестираат сите кои имале контакт со заболените.

Локалните власти веруваат дека бројот на заболени ќе биде голем затоа што заболените имале многу контакти, а присутвувале и на погреби.

Првиот случај на коронавирус во Црна Гора беше потврден на 17 март, а досега почина едно лице.