Регион 17. април 2019. / 16:19

(ВИДЕО) Александар Велики поставен во центарот на Атина

(ВИДЕО) Александар Велики поставен во центарот на Атина

Статуа на Александар Македонски утрово денеска беше поставена во центарот на Атина, во близина на Храмот на Зевс. Се работи за статуа изработена од Јанис Папас во 1993, а подоцна беше откупена од Министерството за култура на Грција и подарена на градот Атина.

Како што пишува „Greek reporter, статуата дури сега по 26 години беше поставена во Атина, поради политички и други причини.

Ваков потег ќе се интерпретираше како провокација, што немаше да помогне во преговорите за името меѓу Атина и Скопје, пишува весникот.

Официјалната церемонија за откривање на статуата ќе биде во петок.