Регион 25. јануари 2019. / 10:15

Ученици ја блокирале работата на гимназии во северниот дел на Грција

Ученици ја блокирале работата на гимназии во северниот дел на Грција

Ученици ја блокирале работата во 55 гимназии во повеќе населени места во северниот дел на Грција, во знак на протест против Преспанскиот договор меѓу Атина и Скопје, а кој Грција треба да го ратификува денеска, објавуваат грчките медиуми.

Според објавеното, училишниот инспекторат информирал дека најмногу училишта се блокирани во градот Пела (престолнината на античка Македонија) – 22 од вкупно 49 во ова населено место. 11 гимназии биле блокирани во западниот дел на Солун и една во источниот дел на овој град. Три средни училишта се блокирани во Халкидики, четири во Кукуш и пет во Пиерија.

Директорот на гимназиското образование во Пела, Томас Бахаракис, ја потврдил информацијата за блокадата на школите. Тој за државната грчка новинска агенција АНА-МПА, изјавил дека нема докази дека средношколските блокади на училиштата се организирани од надворешни фактори.