Регион 12. февруари 2021. / 19:00

Спутник V пристигнува и во Црна Гора: Руската вакцина доби согласнот за увоз

Спутник V пристигнува и во Црна Гора: Руската вакцина доби согласнот за увоз

Денес Црногорскиот институт за лекови и медицински помагала (ЦИНМЕД) издаде согласност за увоз на руската вакцина Спутник V.

Вакцината Спутник V се дава во две дози, со разлика од 21 ден.

Првите дози, како што објави „Вијести“, ќе пристигнат во Црна Гора во текот на следната недела.

„Постапувајќи во согласност со Одлуката на Владата за условите за давање согласност за набавка на вакцина Спутник V, Институтот за лекови и медицински помагала издаде согласност за набавка, односно увоз на вакцина Спутник В, на барање на црногорската аптека здравствена установа Монтефарм, на 11 февруари 2021 година „соопштил институт.