Регион 16. март 2020. / 16:23

Република Српска прогласи вонредна ситуација

Република Српска прогласи вонредна ситуација

Владата на Република Српска прогласи вонредна состојба во тој дел од федерацијата како би се спречило понатамошно ширење на вирусот.

Како што е соопштено на седницата, вонредната ситуација претходи на воведувањето вонредна состојба, пишува Српскаинфо.

– Владата е кризен штаб и нејзините мерки мора да се почитуваат на целата територија на Република Српска. Сега кога кризниот штаб ќе донесе мерка таа мора да се испочитува и во тоа е најголемата суштина на воведувањето на вонредна ситуација – изјави министерката за финансии на РС, Зора Видовиќ.

Министерката за трговија и туризам на РС, Сузана Гашиќ повтори дека на пазарот на РС има доволно намирници и дека снабдувањето е навремено и дека луѓето може да бидат сигурни дека нема да има скок на цените.

– Владата на РС донесе и одредба со која цените на основните животни намирници се враќаат на ниво на кои беа на 5 март и остануваат додека трае ситуацијата – рече Гашиќ.