Регион 21. март 2020. / 16:15

Предлог за воведување полициски час во БиХ

Предлог за воведување полициски час во БиХ

Министерот за внатрешни работи на Федерацијата БиХ, Аљоша Чампара, до министерот за финансии на ентитетот, Јелка Миличевиќ и Фахрудин Солак, директор на Федералната управа за цивилна заштита, од вечерва да биде воведен полициски час во ФБиХ.

Чампара го упати предлогот по барање на премиерот на Федерацијата БиХ, Фадил Новалиќ.

-По детална проценка на безбедноста, ценејќи ја целокупната безбедносна состојба во Федерацијата БиХ, особено со оглед на зголемениот обем на заразени со Ковид-19, како и зачестеното движење на мигрантите во вечерните и ноќните часови, а поради заштита и најдобриот интерес на граѓаните, предлагам воведување на забрана за движење (полициски час) за сите граѓани на територијата на Федерацијата Босна и Херцеговина од 20 часот до 5 часот наутро, рече Чампара.

Забраната би влегла во сила од вечерва во 20 часот.