Регион 21. февруари 2021. / 19:15

Порфириј служеше литургија за прв пат во Храмот Свети Сава

Порфириј служеше литургија за прв пат во Храмот Свети Сава

Денес Српскиот патриарх Порфириј служеше света литургија во централниот дел на Храмот Свети Сава во Врачар, првпат откако беше устоличен.

Патријархот  ги повика верниците да се придржуваат до пропишаните мерки во време на тешки епидемиолошки услови и да се грижат за себе и за своите ближни, како и да бидат послушни на нивната Црква, објавено е на веб-страницата на српските православна Црква.

Тој ги замоли верниците во молитвите да го имаат неговото име, бидејќи, како што рече, длабоко го познава местото каде што Господ го поставил со љубов и благодат.

Тој истакна дека окото на Бог го цени човекот поинаку – тој го цени по срцето.

“Важно е да ги исполнуваме законите, да простуваме и да бараме прошка. Без тоа, не само што не сме христијани, туку може да се каже дека не сме ниту луѓе. Она што е христијанин е автентично човечко”, вели патријархот.