Регион 26. декември 2019. / 22:15

Најновите траги од истрагата покажуваат дека Моника е жива, акцијата на српската полиција продолжува

Најновите траги од истрагата покажуваат дека Моника е жива, акцијата на српската полиција продолжува

Знаците од  киднапирање на 12-годишно девојче, Моника Каримановиќ, покажуваат  дека  таа сè уште е жива . При потрагата по повеќекратниот силувач „Малчанскиот берберин“, кој е осомничен за киднапирање на девојчето, биле забележани двојни стапалки, дознава Блиц.

Девојчето, Моника Каримановиќ, исчезна на 20 декември на пат кон училиште. Таа ја напуштила куќата во 7.20 часот, како и секој ден, во селото Брзи Брод. Се движела на ист начин како  секој ден, патем и  наставникот во училиштето ја видел.  На пат кон училиште, таа била  забележана  и од надзорните камери на една зграда оддалечена околу 500 метри. Потоа, девојчето продолжило по улицата кон центарот на Брз брод, каде се наоѓало и нејзиното училиште.

Во овој потег, се претпоставува дека таа е  киднапирана затоа што следниве камери не ја снимиле. Камерите забележале  сомнителен автомобил кој се движел  зад Моника. Поради оваа причина, се претпоставува дека девојчето е  киднапирано и однесено со автомобил.

Киднапираната девојка е добро дете, па оттука исклучена е  можноста  таа да не избегала  од дома, туку дека станува збор за киднапирање. Таа редовно одела  на училиште и се обидувала  да биде најдобриот ученик. Според профилот, Моника е скромна, мирна, повлечена.

Според најновите сознанија, повеќекратниот насилник Нинослав Јовановиќ, познат како Бербер од Малчин, ја грабнал  девојката  и сега е во бегство.  Ова го потврдуваат  истрагите од  обемната акција на српската полиција.

Доказите  до денес покажуваат дека Нинослав Јовановиќ украл возило во кое полицијата ги пронашла неговите отпечатоци и траги кои што укажуваат дека Моника била со него.

На четвртиот ден од претресот, ранецот на Моника бил  пронајден во скривницата крај патот, на околу 150 метри од пресекот на Малчани. Киднаперот започнал да се движи со жртвата. Пронајдени се и траги од храна.

Сестрата на Нинослав Јовановиќ,   објави дека е украдена нејзината кола. Таа исто така рече дека нејзиниот брат повремено го возел автомобилот.

Полицискиот претрес сега е насочен кон селото Глоговац, каде се концентрирани големи полициски сили. Теренот се обиколува и  со  автомобили, беспилотни летала, кучиња-тракери и хеликоптери. На теренот има повеќе од 300 полицајци, припадници на жандармеријата, граничната полиција …

Таткото на Моника денес дошол во селото Глоговац за да го следи претресот. Видно вознемирено тој рече само дека тој и неговата сопруга се повеќе се плашеле со текот на времето …