Регион 14. March 2019. / 12:35

Мигранти запалиле старо училиште во БиХ

Мигранти запалиле старо училиште во БиХ

Старото селско училиште во босанското село Влаховиќ, изгоре, а мештаните тврдат дека било запалена од мигранти.

– Ова е нивна руда и полицијата често ги наоѓа на ова место, бидејќи нашето село е сместено на работ на општината, кон Федерацијата. Училиштето, имајќи предвид дека од почетокот на осумдесетите години тука нема ученик, е пригодна за одмор, бидејќи селото се наоѓа меѓу Љубињ, Стоц и Берковиќ, така да претпоставуваме дека мигрантите се одговорни, иако не тврдиме дека пожарот го предизвикаа намерно. – велат мештаните, пренесуваат босанските медиуми.

Дека мигрантите го користеле училиштето како место за одмор потврди и фактот што при гаснењето на пожарот таму била пронајдена слама, на која мигрантите спијат, а таа е лесно се пали. Пожарот најверојатно е предизвикан од отпушок од цигара или од огнот кој мигрантите го палата за да се стоплат.