Регион 03. август 2020. / 11:10

Кипар воведува задолжителен тест за патниците што доаѓаат од Грција

Кипар воведува задолжителен тест за патниците што доаѓаат од Грција

Поради зголемениот број позитивни случаи на Ковид-19 кај туристи што се вратиле од различни делови на Грција, Министерството за здравство на Кипар соопшти дека ја преместува Грција во втората категорија земји, односно во групата земји за чии државјани при патување во Кипар е задолжителен негативен тест.

Одлуката стапува во сила на 6 август, а до тогаш ќе бидат зголемени тестовите по случаен избор на туристите што на кипарските аеродроми пристигнуваат од Грција.

За земјите од втората категорија задолжителна е потврда за негативен молекуларен ПЦР тест направен 72 часа пред патувањето.

Во оваа група, согласно ажурираната листа што минатата седмица ја објави Кипар се Велика Британија, Белгија, Франција, Италија, Шпанија, Хрватска , Холандија Чешка, Андора, Монако, Ватикан, Сан Марино, Австралија, Мароко, Руанда, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина, а од четврток се додава и Грција.