Регион 04. ноември 2019. / 15:50

Кипар отвори истрага за „златните пасоши“ на богати странски инвеститори

Кипар отвори истрага за „златните пасоши“ на богати странски инвеститори

Кипарскиот претседател Никос Анастасиадес вети дека ќе ги укине сите пасоши што „по грешка“ им биле доделени на  богати инвеститори, за кои е откриено дека сториле кривични дела.

Претседателот изјави дека е можно да дошло до грешка во давањето  на таквите „златни пасоши“ по претходната, помалку строга, верзија на инвестициската програма.

Американските медиуми пренесуваат дека постои можност 10-15 инвеститори, во текот на проверките, да требало да бидат идентификувани како неподобни.

Анастасиадес кажа дека пасошите ќе бидат укинати кога истрагата ќе потврди дека инвеститорите ги прекршиле правилата за подобност, односно дека се вмешани во перење пари или поврзани со авторитарни влади.

Портпаролот на кипарската Влада, Продромос Продромоу, потврди дека на инвеститорите им се издадени речиси 4.000 пасоши, откако почнала оваа програма на владата, по финансиската криза во 2013 година.