Регион 16. септември 2018. / 21:53

Хрватска во спор со Црна Гора поради стар воен брод

Хрватска во спор со Црна Гора поради стар воен брод

Бродот „Јадран“, стар 85 години, кој бил изграден за потребите на Воената морнарица на Кралството Југославија, предизвика спор меѓу Хрватска и Црна Гора.

Бродот-едреник во моментов е дел од црногорската Воена морнарица и е стациониран во пристаништето во Тиват, но Хрватска инсистира „да и биде вратен“, што Црна Гора го одбива.

Во периодот на некогашна СФР Југославија, база на 60-метарскиот брод било пристаништето во Сплит, но во 1990 година тој бил испратен на ремонт во Црна Гора, каде и останал со почетокот на конфликтот.

Хрватска тврди дека бродот бил „незаконски“ однесен од пристаништео во Сплит, каде што „од секогаш престојувал“ и затоа бара од Црна Гора да и го врати.

Подгорица, од своја страна, смета дека со Договорот за сукцесија на поранешна Југославија, неа и припаѓаат сите објекти, оружја и опрема, што во време на распадот на државата се наоѓале на нејзина територија.