Регион 08. ноември 2019. / 12:32

Хрватска: Денот на антифашистичката борба ја подели владејачката ХДЗ

Хрватска: Денот на антифашистичката борба ја подели владејачката ХДЗ

Денот на антифашистичката борба, што првиот хрватски претседател Фрањо Туѓман го прогласи за празник, ја подели владејачката Хрватска демократска заедница (ХДЗ) дали денот треба да се прославува или да се укине.

Дебатата почна пред два дена откако Одборот за ветерани во Саборот, со кој претседава Јосип Ѓакиќ предложи укинување на празникот Ден на антифашистичката борба. Премиерот Андреј Пленковиќ вчера го обвини Ѓакиќ за детуѓманизација.

Во Хрватска се одбележува 22 јуни – денот кога во 1941 година во шумата Брезовица во близна на Сисак е формиран Првиот сисачки партизански одред.