Регион 23. август 2020. / 16:45

Хрватите очекуваат рекорден пад на БДП

Хрватите очекуваат рекорден пад на БДП

Следната недела, хрватското Централно биро за статистика ќе објави извештај за бруто домашниот производ (БДП). Аналитичарите се согласуваат дека извештајот ќе покаже дека хрватската економија забележа рекорден пад во вториот квартал поради кризата со корона.

Шестемина аналитичари, кои учествуваа во истражувањето на агенцијата  Хина, очекуваат просечен пад на БДП од 13,9 проценти на годишно ниво, пренесуваат медиумите.

Нивните проценки за падот се движат од 12 до 17 проценти.

Тоа ќе биде првиот економски пад од средината на 2014 година, а најголем од 2000 година.

Најголем пад од 8,8 проценти досега е забележан во првиот квартал од 2009 година, на почетокот на глобалната финансиска криза.

Остриот пад на економијата во второто тримесечје е последица на пандемијата и рестриктивните мерки на коронарниот вирус, што ја парализира економската активност.

Во првиот квартал хрватската економија успеа да избегне пад, но растот на БДП забави на само 0,4 проценти на годишно ниво, што беше најнизок раст за шест години.

Во вториот квартал влијанието на корона кризата беше  силно.

Заклучувањето предизвика рекорден пад на личната потрошувачка, а податоците покажуваат дека прометот во трговијата на мало опаднал за 13 проценти во вториот квартал во однос на истиот период лани.

Покрај извозот и увозот, индустриското производство нагло опадна во вториот квартал – за 8,4 проценти во однос на истиот период лани.

Оваа година, позитивното влијание на туризмот врз економијата отсуствуваше како ограничувања на движењето на луѓето во повеќето земји.

Така, во Хрватска, во првите шест месеци од оваа година, во трговските објекти за сместување се забележани 1,5 милиони туристички пристигнувања и 5,2 милиони ноќевања, што е за околу 77 проценти помалку отколку во истиот период лани.