Регион 04. јуни 2020. / 17:45

(ФОТО) Новата министерка за надворешни на Косово: Дипломка на Оксфорд што го одзема здивот

(ФОТО) Новата министерка за надворешни на Косово: Дипломка на Оксфорд што го одзема здивот

Мелиза  Харадинај – Стубла е министерката за надворешни работи на Косово. Таа е дел од Алијансата за иднината на Косово (АИК), а порано била советничка на премиерот Рамуш Харадинај.

Таа ги има завршено студиите на американскиот Универзитет во Косово, на насоката Јавна политика. Постдипломските студии, Харадинај ги завршила на отсекот дипломатија на Универзитетот во Оксфорд, преку стипендија доделена од британската влада.

По завршување на студиите, таа се врати на Косово по што беше избрана како советничка во приштинската општина од 2009 до 2013, а потоа го формираше Институтот за дипломатија на Косово, организација за унапредување на државниот интерес на Косово.