Регион 20. декември 2019. / 19:45

Фолксваген донесе конечна одлука за инвестицијата,ќе ја објави во февруари

Фолксваген донесе конечна одлука за инвестицијата,ќе ја објави во февруари

Германската компанија „Фолксваген“ (VW) ќе гради нова фабрика во Турција или воопшто нема да гради една. Конечната одлука ќе биде донесена во февруари, јавуваат добро информираните германски медиуми.

Компанијата претходно донесе одлука да инвестира 1,3 милијарди евра во изградбата на фабрика во Турција за производство на најновата генерација автомобили на VW Passat и Skoda Superb.

Сепак, по турската офанзива за Сирија, администрацијата на VW го одложи спроведувањето на одлуката до крајот на оваа година.

Одложувањето ги разгоре надежите од властите во Србија, Бугарија и Романија дека германска компанија може да ја премести  на нивната територија. Хрватска исто така покажа интерес, но ништо нема да дојде од тоа.

Сега неофицијалните информации од компанијата велат дека конечна одлука за една фабрика во Турција ќе биде донесена во февруари. Ако, на крајот на краиштата, тие се откажат од Турција, Германците целосно ќе се откажат од изградбата на новата фабрика.

Ако тоа беше случај, VW најверојатно ќе го премести производството на автомобили Passat и Superb кои моментално се собрани во чешкиот град Квасини до Братислава.