Регион 24. април 2020. / 21:15

Федерацијата БиХ го укинува полицискиот час и карантинот, Република Српска критикува

Федерацијата БиХ го укинува полицискиот час и карантинот, Република Српска критикува

Босна и Херцеговина во шест уредби го укинува полицискиот час, задолжителниот карантин и ограничувањата за движење на лица над 65 години и под 18 години.

Сите граѓани кои од странство доаѓаат во БиХ ќе одат во самоизолација затоа што карантините се укинуваат.

Полицискиот час во Федерацијата на БиХ траеше 33 дена и беше воведен на 21 март.

Градоначалникот на Бања Лука (РС) Игор Радојичиќ го критикуваше укинувањето на полицискиот час и карантинот, велејќи дека тоа може да ги поткопа целокупите мерки во земјата.

Тој очекува дека ова веројатно ќе доведе до различен третман на границите и целосно ќе го наруши  системот на заштита и со тоа ќе го загрози здравјето на граѓаните.

-Доколку се применат различни мерки на различни гранични премини и се применуваат различни регулативи за локалните карантини кај двата ентитета, ова ќе создаде „дупки во вселената“ и ќе овозможи проблеми во согласност со мерките и контролата на здравствената состојба на населението, оцени Радојичиќ, додавајќи дека Република Српска на ова не може да влијае.