Регион 13. септември 2018. / 21:37

Европскиот парламент го поддржа укинувањето на визите за граѓаните на Косово

Европскиот парламент го поддржа укинувањето на визите за граѓаните на Косово

Предлогот за почеток на меѓуинситуционални преговори за укинување на визите за граѓаните на Косово го поддржале 420 европратеници , 186 биле против , а 22 биле воздржани , соопштија од ЕП.

Одборот на Европскиот парламент за граѓански слободи , правосудство и внатрешни работи во септември 2016 го прифати укинувањето на визите доколку Косови ги исполни условите , посебно ратификација на договорот за границата со Црна Гора.

Тоа беше еден од 95- те барања поставени во дијалогот за либерализација на визниот режим со ЕУ што почна во 2012 .

Европската Комисија летово потврди дека Косово сега ги исполнува сите услови меѓу кои и ,,борба против организираниот криминал и корупцијата”.