Регион 30. јануари 2020. / 14:48

ЕУ вложува 76 милиони евра за борба против аерозагадувањето на Косово

ЕУ вложува 76 милиони евра за борба против аерозагадувањето на Косово
Термоелектраната „Косово Б“

Високиот претставник за надворешната политика на ЕУ, Јосеп Борел, на Косово ќе го инаугурира новиот европски проект за термоелектраната „Косово Б“ за борба против загадувањето на воздухот.

Како што соопштија од Европската Комисија, одвоени се 76,4 милиони евра преку претпристапните фондови на ЕУ (ИПА) за да се обезбедат филтри за термоелектраната „Косово Б“. Со овој проект се очекува значително намалување на штетните емисии и усогласување со стандардите на ЕУ.

– Загадувањето на воздухот е еден од најголемите проблеми на животната средина на западниот Балкан, вклучително и Косово. Со оваа инвестиција ЕУ дава конкретен придонес за подобрување на животната средина на Косово како и на здравјето и благосостојбата на граѓаните. Европскиот зелен пакт е за сите нас во Европа, вклучително и Косово – се огласи Борел преку писмена изјава и ги повика косовските власти да ги усогласат своите политики со европските климатски амбиции.

Европскиот зелен пакт е најголемиот приоритет на Европската Комисија во новиот мандат. Целта е да се намалат штетните емисии на гасови и да се подобрат стандардите за животната средина преку подобрување на енергетска ефикасност и употребата на обновливите ресурси.

Термоелектраната „Косово Б“ значително ги надминува дозволените прагови на штетни емисии на ЕУ. Со новите филтри се очекува да се намали емисијата на прашина за 35 пати, а емисиите на нитроген оксид – четири пати, и со тоа да се исполнат стандардите на ЕУ.