Регион 23. јуни 2020. / 15:03

ЕК: Отворање на границите со Западен Балкан е одлука што треба да ја донесат земјите членки

ЕК: Отворање на границите со Западен Балкан е одлука што треба да ја донесат земјите членки

И покрај зголемениот број на заразени со Ковид-19 во земјите од Западен Балкан, Европската Комисија не ја менува препорака за отворање на границите со регионот, но потсетува дека конечната одлука ќе ја донесат земјите членки на ЕУ во наредните денови.

Минатата недела Европската Комисија препорача Европската Унија да ги отвори границите со западниот Балкан од први јули, за разлика од другите земји вон ЕУ, за кои рестрикциите за патување во Унијата треба да се укинат прогресивно.

Оваа препорака за регионот останува, изјави портпаролот на Европската Комисија, Адалберт Јанз.

Препораката да се укинат рестрикциите кон западниот Балкан не е само поврзана за епидемиолошката состојба туку и за блиската интеграција на ЕУ и нашите односи со регионот, но ние секако од блиску ја следиме епидемиолошката ситуација и одлуката што ќе ја донесат земјите членки до први јули ќе ги земе предвид последните бројки – изјави Јанз.