Регион 14. септември 2020. / 16:00

Драстичен пад на патниците и на грчките аеродроми

Драстичен пад на патниците и на грчките аеродроми

Во првите осум месеци од годинава, во Грција забележан е пад од 70 отсто во патничкиот сообраќај на сите аеродроми, а за август, намалувањето е 55,7 проценти во споредба со лани, јави дописничката на МИА од Атина.

Според податоците од грчката Агенција за цивилно воздухопловство, во периодот јануари – август 2020 година, бројот на патници на грчките аеродроми, достигнал до 13,4 милиони, наспроти 44,9 милиони истиот период лани.

Намалување има и во бројот на летовите, од 368.414 лани, на 161.180 оваа година.

Во месец август годинава, намалувањето на патничкиот сообраќај е 55,7 отсто во споредба со лани.

Регистрирани се 4.539.902 патници, наспроти 10.238.414 во август 2019 година.

Во однос на летовите, минатиот месец имало за 41,4 проценти помалку од лани.

 Статистичките податоци од сите аеродроми во земјата ги одразуваат негативните ефекти од пандемијата на Ковид-19. Карактеристично е што пад на патничкиот сообраќај има шести последователен месеци, соопштуваат од Агенцијата за цивилно воздухопловство.