Регион 21. јуни 2020. / 18:13

Добрината не се заборава и по 25 години: Се сретнаа ранетиот сарајлија и неговиот спасител

Добрината не се заборава и по 25 години: Се сретнаа ранетиот сарајлија и неговиот спасител

Трогателно во сараевската населба Шип. Актерите на фотографијата и нивната приказна од Сараево под опсада во 1995 година привлекоа големо внимание од корисниците на социјалните медиуми во изминатите неколку дена. Целта на Џевад Пинтол беше да го пронајде Сараеванецот кој го спаси пред 25 години, откако беше ранет. Тој успеа. Првиот контакт со Исмет Мржевиќ се случи на Фејсбук, а денеска беше организирана средба, пишува Н1.

Денес изгледаше многу поубаво. Среќа, благодарност, насмевка.

Понекогаш, кога имам многу болка, не мислам дека требаше да ме спаси. Дека требаше да ме пушти да умрам. Денес чекам внук да ми се роди и мило ми е што ме спаси. Благодарам, рече Пинтол.

Да потсетиме, неодамна беше објавена воена фотографија од опсаденото Сараево на Фејсбук страницата „Спотот Сараево“, на која се прикажани ранетиот и неговиот спасувач. Сметајќи дека тие не се познавале пред тој момент, па дури и во периодот по војната, спасениот човек решил да го бара човек кој му го продолжи животот.

Здраво пријатели, братучед ми го бара овој човек кој го спаси  кога беше ранет, стои во описот на објавената фотографија.

Непосредно по објавувањето, во коментарите се појави Исмет Мржевиќ, кој, како што се испостави, го спаси животот на Џевад Пинтол. Набргу потоа, Пинтол исто така одговори на коментарот на Мржевиќ и овие два коментари заедно собраа речиси 3.000 реакции.

Извор: radiosarajevo.ba