Регион 15. јануари 2020. / 19:56

Црна Гора најави можно укинување на емитувањата на српски телевизии на нејзина територија

Црна Гора најави можно укинување на емитувањата на српски телевизии на нејзина територија

Советот на Агенцијата за електронски медиуми (САЕМ) на Црна Гора соопшти дека ќе бара од српскиот регулатор да ја утврди одговорноста на телевизиите Хепи, Пинк М и РТС за кршење на стандардите и најави можност да ги укине емитувањата на тие програми на територијата на Црна Гора.

САЕМ во соопштението наведува дека ќе побара од српскиот регулатор за електронски медиуми да поведе постапка за утврдување на одговорност на ТВ Хепи, Пинк М и РТС за кршење на стандардите пропишани со Конвенцијата за прекугранична телевизија и Директивата за услуги на АВМ да преземе соодветни мерки.

САЕМ тоа го бара бидејќи воочиле дека радиодифузерите користат погрдни, навредливи или вознемирувачки изрази кои поттикнуваат негативни емоции, искажување непријателство или желба за дискриминација како и омаловажување или обезвреднување на припадниците од црногорска националност, негирајќи го нивниот национален идентитет и посебност.

Конвенцијата за прекугранична телевизија и Директивата за услуги на АВМ предвидуваат дека сите емисии во однос на нивната презентација и содржина треба да го почитуваат достоинството на човекот и основните права на другите, и не смеат, особено, несоодветно да го потенцираат насилството или да поттикнуваат расна нетолеранција, исто така не смеат да содржат поттикнување на омраза врз основа на раса, пол, религија или националност, истакнува црногорската агенција за електронски медиуми.