Регион 13. јануари 2021. / 09:34

Чедомир Јовановиќ е во тешка состојба, шест месеци се бори со коронавирусот

Чедомир Јовановиќ е во тешка состојба, шест месеци се бори со коронавирусот

Лидерот на ЛДП на Србија Чедомир Јовановиќ е во тешка состојба по прележаната корона во јули , вели неговата сопруга Јелена и додава дека се придржувал до советите на докторите.

Јелена Јовановиќ ги отфрла обвинувањата дека сопругот не се придржувал до советите на докторите , вели за српски ,,Блиц” и додава дека пред шест месеци сопругот едвај спасил жива глава , но дека сега е уште полошо.

– Лошо е, тој страда од страшна болка, поради што прима кетанол, троодон, па дури и морфиум со четири антибиотици. Сите негови параметри се нарушени. Иако прима флексарин неколку пати на ден, Д димерот кој е одговорен за згрутчување на крвта и предизвикува тромбоза е 12 пати поголем од горната граница, ЦРП што укажува и на некои воспаленија. Неговото железо е на 39, што падна високо на 5. Тие се сомневаа на внатрешно крварење, но за среќа нема. Неговиот крвен притисок е ужасно висок и тешко е да се врати во нормала со лекови. Иако на сите ни е тешко да се бориме, особено тој, вие веќе го знаете неговото легендарно „Никогаш нема да се предадеме“, потсетува таа.

Јелена Јовановиќ вели дека лекарите се прекрасни, посветени, дека даваат се од себе до последниот атом на сила. Иако, вели таа, им е особено тешко, тие храбро го носат товарот на одговорност и верува дека ќе најдат излез од пеколот во кој се наоѓаат нејзиниот сопруг и целото нивно семејство.

– Тој беше прегледан од кардиолози, пулмолози, невролози, гастроентеролози, радиолози. Д-р Ѓукиќ е многу посветен на наоѓање на дијагнозата. Дури беа консултирани и лекари од други клиники, вели Јелена Јовановиќ.

Таа посочува дека короната е потценета, дека луѓето не разбираат колку е сериозна болеста и дека никој не смее да се повлече пред шарлатаните, антиваксерите, самопрогласените пророци кои тривијализираат зло, каков што е овој вирус.