Регион 18. октомври 2020. / 22:15

Белградска арена од утре подготвена за пациенти со Ковид 19

Белградска арена од утре подготвена за пациенти со Ковид 19

Поради зголемениот број на пациенти во Србија, од понеделник Белградската арена ќе биде подготвена да прими пациенти со ковид-19.

Докторот Владо Батножиќ за РТС изјави дека капацитетите на Арената се проширени со нови 150 кревети, така што вкупниот број на легла е 510. Во една смена ќе има 30 лекари и 30 медицински сестри.

Арената се чисти и дезинфицира – има кревети, како и целата неопходна дијагностика. Лекарите од 15 здравствени установи ќе работат во три смени.

– Работевме и со лабораторија, се прават медицински анализи, рендген, а сликата може да се испрати во зелената зона и има друга терапија за пациентите – вели др. Батножиќ.

Од понеделник ќе биде исполнет првиот дел каде се новите кревети, па се спуштаат во салата каде има 360 места.

Инсталиран е систем за снабдување со кислород, воведени се 216 места за кислородна терапија што се одвива на дневна основа за пациентите, а може да се постават и респиратори.

– Имаме 30 лекари и 30 медицински сестри во една смена, утре 60 медицински работници ќе бидат тука – истакна докторот.

Според него, во текот на изминатиот период низ Арената поминале 434 пациенти, 386 биле излекувани, а 58 од нив биле испратени во други здравствени установи, а пациентите кои биле таму биле на возраст до 50 години – над 80 проценти. Тие се работоспособни луѓе.

– Работевме со еднострана и двострана пневмонија, што е сериозно заболување и состојбата мора постојано да се следи според протоколот – објаснува Батножиќ, зборувајќи за клиничката слика.

– Ние сме сериозно погодени од оваа ситуација, нема кревети во собите на нашите лекари, има само работни маси, влегуваме на четири часа, а тука се и лекарите координатори – вели докторот.

На болничко лекување во Србија се наоѓаат 372 пациенти, а податоците се менуваат од ден на ден.