Регион 24. декември 2018. / 09:25

Албанската мафија испрала една и пол милијарда евра во Србија

Албанската мафија испрала една и пол милијарда евра во Србија

Aлбанската мафија само во изминатите десет години испрала повеќе од една и пол милијарда евра на црниот пазар на недвижности во Србија, пишува денес белградскиот весник „Курир“.

Според соговорниците на весникот, албанската мафија на тој начин „станала можеби и најголемиот играч во разработената шема на перење пари стекнати во криминал – главно преку трговија на дрога и оружје“.

Поранешниот директор на белградската полиција Марко Ницовиќ изјави за „Курир“ дека албанските мафијаши купувајќи градежни земјишта, градејќи згради и купувајќи недвижности, во Србија годишно испрале меѓу 80 и 100 милиони евра, „и тоа преку т.н. српски бизнисмени“.

Во тие трансакции, по правило, никогаш не се појавува Албанец, туку тоа се врши преку некој, да речеме, Петар Петровиќ од Минхен, кој за одреден процент служи како фасада. Посебно на мета им биле југот и југоистокот на Србија, тврди Ницовиќ.

Тој додава дека албанските наркокланови истиот шаблон го користат и за освојување недвижности во јадранскиот регион на Хрватска и Црна Гора, како и во БиХ.