Регион 01. јануари 2020. / 11:30

Албанија го презема претседателство со ОБСЕ од Словачка

Албанија го презема претседателство со ОБСЕ од Словачка

Албанија од денеска го презема од Словачка претседателството со Организацијата за безбедност и соработка, најавувајќи дека еден од нејзините клучни приоритети ќе бидат напорите за решавање на конфликти.

Функцијата претседавач, како што е најавено во соопштение на ОБСЕ, ќе ја извршува албанскиот премиер Еди Рама.

Тој истакна дека преземањето на претседателството со ОБСЕ е историски момент и чест за Албанија.

„Претседавањето со ОБСЕ е кулминација на нашата значајна трансформација“, истакна тој.

Албанија ќе се фокусира на заедничко спроведување на основите на ОБСЕ, како што е спречување ескалација на конфликти, следење избори и поддршка на реформите и подобрување на безбедноста и просперитетот на граѓаните, додека продолжувајќи да го зајакнува дијалогот инспириран од 30-годишнината од Повелбата од Париз.

– Кризата во Украина и се што се случува околу неа останува актуелен безбедносен предизвик во Европа. Напорите за решавање конфликти ќе бидат на врвот на приоритетите на албанското претседателство затоа што е неприфатливо долгогодишните конфликти во регионот на ОБСЕ да продолжат да влијаат врз животите. ОБСЕ се покажа како организација што не само што може брзо да се распореди во конфликтните области, но понекогаш може и да се направи таму каде никој друг не може“, рече Рама.

Тој исто така посочи дека борбата против корупцијата ќе биде приоритет, бидејќи корупцијата ги поткопува темелите на демократијата и има негативно влијание врз просперитетот и безбедноста на регионот на ОБСЕ, заедно со транснационалните закани.

Тој истакна дека ќе продолжи да се бори против говорот на омраза ширум Европа, додавајќи дека треба да се засилат напорите за борба против дискриминацијата и промовирање на човековите права и основните слободи.

Официјално, Албанија, на 9 јануари ќе го преземе претседавањето на седница на Постојаниот совет на ОБСЕ во Виена.