Македонија 02. август 2019. / 13:27

Зеколи: Сомнежот за мизансценската улога на банките во „Рекет“ е легитимен

Зеколи: Сомнежот за мизансценската улога на банките во „Рекет“ е легитимен

Во земја позната по тоа што полесно се уривaaт влади отколку што се сменуваат директори на банки, соомнежот за мизансценска улога на банките во аферата „Peкет“ е легитимен, пишува во својата колумна за Дојче Веле, Арсим Зеколи.

-По недели и недели читање имиња од телефонскиот именик на инкриминарани, вплеткани и оcoмничени во афepата „Рекет“, некој конечно се обиде да на кастингот ликови му додаде и сценарио. Таа чест (или неволja) му припадна на Ивон Величковски кој во својот неделен осврт со право препорача да се обрне внимание на мизансценската улога на банките во тековната афepа. Нотирајќи дека „силината на потресат од „Рекет“ коинцидира со гласините дека обидот за промени во сопственоста во банкарската сцена е ‘тригерот’ на пукање на самата афера”. Констатацијата допрва треба да се верификува низ истpaга – cyдска и медиумска. Во земја позната по тоа што полесно се уривaaт влади отколку сменуваат директори на банки, таквиот cомнеж е и тоа како легитимен и оправдан. Подеднакво како што е реална и скепсата дали кај нас постои било каква институција – или политичка волја – за чепкање во шефовите на премиерите, т.е. банкарите.

-За да поподробно се разбере грандиозноста на таквиот безмалку донкихотовски обид, треба да започнеме со осврнување кон еден мал, но многу индикативен и превиден аспект на аферата „Peкет“. Имено, од она што досега може да се заклучи е дека во листингот на кикирикибокифрикишеки ликови, нема да најдете ниту еден прекар на Албанец. Не дека во опкружувањето Боки 13 немало Албанци и Албанки, како на пример Енвер Малиќи. Истото важи и за околишот околу Катица Јанева, како Фата Фетаи. А сепак, во отсуство на нови свeдоштва, заклучокот досега е дека албанската импликација во „Peкет“ била сведена на „ај да туриме и еден Албанец за Рамковен” и една Албанка за забава на народ и пензионирани пубертетлии. Но воедно да се обезбеди да ниту еден од нив биде во радиус од барем еден километар додека се склучуваат договорите – пишува аналитичарот Арсим Зеколи за Дојче Веле.