Македонија 13. декември 2020. / 22:06

Захариева: Ако постигнеме договор пет дена пред изборите, Бугарија може да ги одобри преговорите за Македонија

Захариева: Ако постигнеме договор пет дена пред изборите, Бугарија може да ги одобри преговорите за Македонија

Имаме многу јасен став. Сакам да потенцирам дека тоа нема никаква врска со изборите. Ако постигнеме договор пет дена пред изборите, Бугарија може да ја одобри Рамката за преговори на Македонија за почеток на претпристапните преговори.

Ова го изјави вицепремиерот и министер за надворешни работи Екатерина Захариева за бугарска „Нова ТВ, пренесе БГНЕС.

Таа истакна дека главното прашање во спорот е поврзано со спроведувањето на Договорот за добрососедство и пријателство, што беше потпишан во август 2017 година.

-Најголемата манипулација што доаѓа од Скопје е дека им го ускратуваме правото на самоопределување. Ние не им го негираме ниту на бугарските граѓани правото да се самоопределат, а не пак да им го ускратуваме тоа на странските граѓани, наведе Захариева.

-Имаме интерес Македонија да започне преговори, но не можеме да замижуваме на заштитата на националните интереси. Имаме многу точки со неисполнување на Договорот, дополни таа и повика да се намалат емоциите и да не се зборува преку медиуми.