Македонија 14. август 2018. / 16:48

За референдумот до ДИК се доставени 741 пријави од иселеници

За референдумот до ДИК се доставени 741 пријави од иселеници

Преку веб-апликацијата dijaspora.sec.mk до Државната изборна комисија до денеска до 14 часот доставени се вкупно 742 пријави од граѓани за изјаснување во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство за претстојниот референдум за името.

Од нив, 702 пријави се прифатени, 11 се одбиени, а останатите се во обработка, соопшти ДИК. До вчера во подрачните одделенија и канцеларии на ДИК увид во Избирачкиот список направиле вкупно 1.216 граѓани.

Најголем број граѓани увид извршиле во Битола – 188, во Радовиш – 104 и Струмица – 101.