Македонија 23. јануари 2019. / 13:18

Во понеделник ќе се гласа Предлог законот: Вицепремиерите ќе добијат повисока плата за 8.000 денари

Во понеделник ќе се гласа Предлог законот: Вицепремиерите ќе добијат повисока плата за 8.000 денари

Во понеделник ќе се гласа Предлог законот за покачување на платите на вицепремиерите за 8.000 денари кој беше доставен до Собранието на РМ кон крајот на месец декември 2018 година.

Со измените на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица во Република Македонија, коефициентот за утврдување плата на заменик претседател на Влада ќе се пресметува со коефициент 4 наместо 3,70.

Согласно ова, разликата во платата ќе изнесува 8.027 денари во бруто изнoс или за 5 вицепрмеиери, Хазби Лика, Кочо Анѓушев, Бујар Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски, за 12 месеци 481.620 денари.

Од владата тогаш ја демантираа оваа информација и велеа дека со измените во Законот за плата и другите надоместоци на избраните и именуваните лица во Република Македонија се врши само терминолошко усогласување на Законот со Законот за Влада на Република Македонија.

-Нема зголемување на платите на замениците на претседателот на Владата, тврдеа во декември од владината прес- служба.

Но, реалната ситуација е спротивна- доколку предлог законот помине во Собрание, вицепремиерите Лика, Анѓушев, Османи, Шекеринска и Спасовски, веќе од февруари месец оваа година ќе имаат покачени плати за 8.027 денари.

Во продолжение Предлог законот за изменување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица во Република Македонија.