Македонија 12. септември 2020. / 14:16

(ВИДЕО) Ѓорѓиевски: ДКСК и ЈО веднаш да отворат случај за Велковски

(ВИДЕО) Ѓорѓиевски: ДКСК и ЈО веднаш да отворат случај за Велковски

Аздисаноста на кадрите на Зоран Заев на челни позиции во МВР оди на штета на народот. Постојат серозни сомненија дека Лазе Велковски од позиција на началник на организиран криминал при МВР извршил кривично дело примање поткуп и на сметка на приватна фирма бил на одмор во Охрид во времетраење од цели два месеци, изјави Орце Ѓорѓиевски, Член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ

Според информациите кои ги објавија медиумите Велковски во период од 20.07.2020 година до 10.09.2020 година престојувал во Охрид во приватна вила, каде ден чини 90 евра, а целиот одмор бил платен 4000 евра. Која е причината приватна фирма да го плати одморот за Лазе Велковски?! Лазе Велковски не е обичен граѓанин, туку е началник на организиран криминал и корупција?! Доколку приватна фирма му го платила одморот е извршено кривичното дело примање на поткуп од чл.357 од КЗ според кој е предвидена казна затвор од 1 до 10 години. Постојат сомнежи согласно написите во медиумите дека кривично дело во случајов е извршено и од страна на фирмата која му го плаќа одморот на Лазе Велковски, односно истата понудила поткуп, што е исто така казниво согласно чл.44 од КЗ, изјави Ѓорѓиевски. 

Со што Лазе Велковски заслужил приватна фирма да му ги плати трошоците за одмор во висина од 4000 евра?! Дали Велковски извршил активности спротивно на закон и со тоа си го обезбедил одморот?! МВР е сериозна структура која работи по принципот на строга хиерархија и субординација, оттука се поставува прашањето дали за ваквите негови активности знаел и Оливер Спасовски и дали тој премолчел или можеби учествувал во истите?! Очекуваме ДКСК и ЈО веднаш да отворат случај. Ова е огромен скандал за кој мора да има разрешница. Според написите Велковски не застанал тука, злоупотребите ги продолжил и со користење на службено возило за приватни потреби исто така во времетраење од 2 месеци, вели Ѓорѓиевски.

Се поставува прашањето дали со тоа е извршено кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.5 од КЗ?! Велковски со оваа активност го оштетил и буџетот на Република Македонија со тоа што со службеното возило кое го користел приватно причинил сообраќајна незгода. Одговорност за ова се уште нема.Бараме Оливер Спасовски најитно да го разреши Велковски, а органите на прогонот да продолжат со постапките за утврдување на негова кривична одговорност.  Дополнително одговорноста не смее да застане со разрешувањето на Велковски. Потребно е Оливер Спасовски да си поднесе оставка и да дозволи органите на прогонот да го испитаат целиот случај и за негова евентуална вмешаност во истиот.Криминалот, мафијата и владата кои се едно исто во Република Македонија мора да паднат. Заев и СДСМ не се решение на нашите проблемот, туку тие се проблемот во Република Македонија, изјави Орце Ѓорѓиевски, Член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.