Македонија 11. февруари 2021. / 11:50

Упад во сајтот на МЗ за регистрација за вакцинација: Случајот е пријавен во МВР

Упад во сајтот на МЗ за регистрација за вакцинација: Случајот е пријавен во МВР

Граѓаните од синоќа збунети побарале одговори во Министерството за здравство во однос на тоа на која страница може да се регистрираат, односно да искажат интерес за претстојната вакцинација против Ковид-19, откако се појави креиран сајт: vaksajns.mk.

Од Министерството за здравство за Фактор потенцираат дека станува збор за упад на официјалната страница на министерството и посочуваат дека случајот е пријавен во МВР во Секторот за компјутерски криминал.

-Единствената веб страница нба која граѓаните преку пополнување на апликација искажуваат интерес за вакцинација против Ковид-19 е www.vakcinacija.mk. Страницата која ја посочувате утринава е пријавена во Министерството за внатрешни работи и не е веб страница зад која стои Министерството за здравство ниту пак Националните систем МојТермин, велат од Министерството за здравство.

Истовремено посочуваат дека добиле пријави уште во текот на вчерашниот ден, односно по завршување на работното време од граѓани кои се обидувале да направат електорнско пријавување.