Македонија 12. март 2020. / 23:25

Тачи носител во шестката: ДПА ги претстави кандидатите за пратеници

Тачи носител во шестката: ДПА ги претстави кандидатите за пратеници

Демократската партија на Албанците (ДПА) ќе има кандидатски листи во пет од шесте изборни единици, рече на денешната конвенција во Тетово претседателот на партијата Мендух Тачи. Тој ги претстави кандидатите за пратеници за претстојните парламентарни избори, кои треба да се одржат на 12 април.

Носител на листата со кандидати за пратеници во шестата изборна единица е Тачи. Во првата изборна единица носител на листата со кандидати за пратеници е Ниметула Демири, а во втората Орхан Ибрахими. Прв од кандидатите во третата изборна единица е Сами Рушити, додека во четвртата изборна единица ДПА нема да има кандидати. Во петтата изборна единица носител на кандидатската листа е Васви Доко.

Лидерот на ДПА Мендух Тачи пред членовите истакна дека доколку овие пратеници успеат да бидат дел од Владата ќе работат на два концепти во економијата и достигнување на високо ниво на консензуална демократија.

-Мора да има буџет со рамномерна распределба, односно 30 отсто за Албанците. Во сите странски компании и корпорации кои функционираат тука мора да има задоволителна застапеност на вработени Албанци наместо досегашната практика да бидат по 2-3 отсто. Ќе се бориме за консензуалната демократија за да ги оствариме сите наши барања, речеТачи.