Македонија 10. јануари 2020. / 15:25

Средба на Мицкоски со кинескиот амбасадор-Продлабочување на економската соработка

Средба на Мицкоски со кинескиот амбасадор-Продлабочување на економската соработка

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски заедно со советникот за меѓународна односи и дипломатија, Стефан Андоновски, оствари средба со амбасадорот на НР Кина во Република Македонија, Џанг Ѕоу.

На средбата се разговарало за односите помеѓу двете држави, актуелната состојба во државата и можностите за соработка.

Мицкоски, во статусот на Фејсбук, истакна дека односите помеѓу двете држави се исклучително пријателски, но има простор за дополнително продлабочување особено на полето на економијата. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ја потенцираше заложбата на партијата за отворени економски односи и економска обнова, поволна бизнис клима која ќе ги привлекува инвеститорите од целиот свет.

-Новата Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ ќе биде фокусирана на економски развој кој ќе придонесе за подобар живот. Сегашната состојба е разочарувачка, ниското ниво на инвестиции, и разорената економија создаваат зголемена сиромаштија и иселување на кое мора да му се застане на патот, потенцираше Мицкоски.

Мицкоски истакна дека новата Влада ќе вложи напори за остварување на стратешката цел, а тоа е влез на Република Македонија во Европската Унија и забрзана патека по која ќе се движи преку коренити реформи и вложувања.