Македонија 05. октомври 2018. / 14:31

Спасовски pотпишан заеднички Акциски план за борба против тероризмот во Западен Балкан во Тирана

Спасовски pотпишан заеднички Акциски план за борба против тероризмот во Западен Балкан во Тирана

Изминативе неколку години главен безбедносен предизвик за сите нас беше, но и се уште е, движењето на мигрантите и бегалците кои транзитираат во помал или поголем интензитет низ териториите на нашите држави, рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во обраќањето на Форумот на министрите за внатрешни работи и за правда, ЕУ- Западен Балкан, што се одржува во Тирана, во рамки на австриското претседателство со Советот на Европа.

Говорејќи во сесијата посветена на миграциските политики и предизвици, министерот Спасовски како поволна ја оцени актуелната безбедносна состојба во нашата земја, нагласувајќи ја големата помош од страна на ЕУ, пред се, за зајакнување на капацитетите на граничната полиција преку обезбедување техничка и советодавна помош, обуки, и преку континуираното присуство на полициски службеници од регионот и од земји од ЕУ, кои учествуваат во заеднички гранични операции на јужната граница и успешно се справуваат со мигрантските предизвици, информираат од МВР.

Исто така, министерот Спасовски посочи и неколку други важни подрачја на соработка и активности од сферата на миграциските политики со кои што генерално се унапредуваат стандардите и функционалноста на институциите во справување со овој проблем.

– Верувам дека со заедничка акција на земјите од регионот и во тесна соработка со ЕУ можеме успешно да се справиме со сите предизвици. Во овој контекст сакам да го изразам моето задоволство што во изминатиот период успеавме да го усогласиме текстот, а воедно да го парафираме Договорот за статус меѓу Република Македонија и ЕУ за акции спроведени од страна на Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража. Убеден дека овој Договор обезбедува одржливи, трајни решенија во справување со илегалната миграција и прекуграничниот криминал, потенцираше Спасовски.

Тој говореше и во пладневната сесија посветена на безбедноста, односно полициската соработка во борбата против тероризмот и насилниот екстремизам.

Спасовски во Тирана1- Мотото на актуелното австриско претседателство – Европа која заштитува, е мото кое не е само визија, туку многу повеќе, повик за акција. Повик за заедничка борба против сите безбедносни предизвици кои ги носи актуелното време во кое живееме. И овде несомнено е потребно заедничко и унифицирано дејствување. Оттаму, дозволете ми да го изразам моето задоволство и да го поздравам чинот на потпишувањето на Заедничкиот Акциски план за борба против тероризмот во Западен Балкан, што произлезе како резултат на заложбите од Самитот ЕУ-Западен Балкан одржан летово во Софија, истакна меѓу другото министерот Спасовски.

Mакедонија во изминатиот период презеде и реализираше низа конкретни активности, чија примарна цел е зајаканување како на националните капацитети за борба против тероризмот и организираниот транснационален криминал, така и на капацитетите за поинтензивна регионална и мултилатерална соработка во заедничкото спротивставување кон сите тие безбедносни предизвици.

– Во Република Македонија постои силна политичка волја за интензивна и континуирана борба против организираниот транснационален криминал. На овој начин сигурен сум дека преку подобрена и поефикасна размена на информации ќе успеееме да им застанеме на патот на добро организираните криминални групи, а со тоа да придонесеме за побезбедна Европа, нагласи министерот Спасовски.