Македонија 22. мај 2020. / 19:20

Со негативен ПЦР тест за Ковид-19 влез во Македонија без задолжителен државен карантин

Со негативен ПЦР тест за Ковид-19 влез во Македонија без задолжителен државен карантин

Владата ја измени и дополни Одлуката за спроведување на задолжителен државен карантин за државјаните на Македонија вратени од странство со хуманитарни летови или конвои.

Со новите промени доколку лицата кои влегуваат на територијата на Македонија приложат ПЦР тест за Корона вирусот направен во последните 72 часа пред да влезат на територијата на Македонија, наместо во задолжителен државен карантин, се упатуваат во задолжителна домашна самоизолација – соопштија од Владата.

Задолжителна домашна изолација се определува и за странци за кои Главниот координативен кризен штаб одлучува во случаи на постоење на државен или економски интерес и кои ќе приложат соодветна медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест, со задолжително придржување до протоколите од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство.