Македонија 30. јануари 2021. / 15:31

Ќе се воведува кривично дело „демнење“, по случајот „Јавна Соба“

Ќе се воведува кривично дело „демнење“, по случајот „Јавна Соба“

Министерот за правда Бојан Маричиќ денес се сретна и разговараше со Ана, една од дeвoјките жртви на групата „Јавна Соба“.

Тој изворно се информираше за страдањето низ кое минува Ана, но и другите девојки чии фотографии и лични податоци беа злоупотребени во веќе затворената група. Маричиќ и честиташе на храброста јавно да проговори за нејзините премрежја и за нејзиниот јавен настап кој предизвика навистина силна општествена реакција.

По скандалот со групата „Јавна соба“ Министерството за правда најавува дека се подготвени законски измени во Кривичниот законик, со кои се воведува и ново дело кое ќе биде дополнителна заштита, меѓу другите и за ваквите случаи. Поточно, ќе се додаде член во кој се вметнува терминот „Демнење”.

– Се вметнува терминот „Демнење” и се објаснува дека тој што истрајно и за подолго време неовластено ќе следи, прогонува или на друг начин се меша во личниот живот на друг или со него воспоставува или настојува да воспостави од него несакан контакт со движење во просторот каде се наоѓа тоа лице, со злоупотреба на користење на личните податоци, со користење на телекомуникациски или други средства за комуникација или на друг начин психички го злоставува, вознемирува или застрашува и со тоа ќе предизвика чувство на несигурност, вознемиреност или страв за неговата сигурност или сигурноста на нему блиско лице, ќе се казни со парична казна или со затвор до три години – соопштија од Министерството.